rens dekker


Rens Dekker (1977) is een Nederlandse ontwerper en fotograaf, die in de afgelopen jaren vele nationale en internationale bedrijven, merken en artiesten heeft voorzien van een visuele identiteit.

www.rensdekker.nl

LES CAROLOS

L’ÂME DU PAYS NOIR


Al jarenlang bezoek ik België als plek voor inspiratie. Zo dichtbij en zo anders dan het veelal gereguleerde en overgeorganiseerde Nederland. Met name de stad Charleroi veroverde mijn hart, vanwege de vele littekens die de contrastrijke geschiedenis van de stad blootleggen en later vooral vanwege de inwoners van de stad, de Carolos. 

 

De vooroordelen die door de media werden ingegeven bleven voor mij onbevestigd, integendeel. De als agressief en gevaarlijk afgeschilderde bewoners bleken warme, gastvrije en vooraal trotse mensen die mij zonder verwachtingen of achterdocht toegang gaven tot hun persoonlijke levens. Ik verbaasde mij over het gemak waarmee mensen zich lieten fotograferen in hun eigen pays noir. 

 

Telkens wanneer ik terugkeerde naar Charleroi zocht ik de mensen die ik eerder fotografeerde op, om hen de ingelijste foto’s te overhandigen.
De reacties hierop waren emotioneel en hartverwarmend. De Carolos voelden zich gezien, begrepen en trots. Charleroi is een stad die vaak niet begrepen wordt door de mensen die er langs of doorheen reizen omdat zij de stad uitsluitend beoordelen op de hetgeen wat ze zien en daardoor niet de moeite te nemen om te kijken wat er daadwerkelijk voor moois in schuilt.

 

Wat men ziet in een ander zegt vaak meer over de aanschouwer dan over de gene die (niet) wordt gezien. Voor mij zijn de Carolos de kleurrijke ziel van het zwarte land.